Vaffel- og kræmmerhusforme

Bageredskaber / forme drejet i træ til kræmmerhuse, krumkager og isvaflerBageudstyr til vafler. En lille serie drejede forme til tre forskellige slags vafler: kræmmerhuse, krumkager og isvafler. Klik på billederne herunder for at læse om eller bestille formene.

Vi synes det er lidt svært, men meget hyggeligt selv at bage vafler og kræmmerhuse. Med den rigtige vaffelform til at rulle kræmmerhuset om, bliver det sjovere, og resultatet bliver flottere.

Hos os startede det med, at Claus’s familie har den lidt “mærkelige” tradition at spise hjemmebagte kræmmerhuse med flødeskum og æblegelé juleaften i stedet for risalamande. Derfor drejede Claus en lille form til os selv, så kræmmerhusene kunne få den helt rigtige facon. Den første var drejet af æbletræ fra vores egen have.

Vi kom til at holde af den lille fine kræmmerhusform, og kunne ikke lade være med at udvide med forme til andre vafler. Det blev til isvafler og til norske krumkager. Så nu er der en lille serie på tre bageredskaber, som hver især giver de tre ret forskellige dessert-kræmmerhuse en god form og størrelse.

De små lette og plesken-agtige kræmmerhuse – af nogen også kaldet flødehorn – bages i ovnen, og formes om den mindste form. Traditionelt serveres de som Kræmmerhuse med flødeskum med gelé eller syltetøj på toppen.

Isvaflen er den største. En stor sprød vaffel, som bages i et isvaffeljern, og fyldes med kugler af flødeis eller sorbet – eventuelt med flødeskum og syltetøj på toppen.

Den slanke mønstrede krumkage er lavet af en helt tredje dej med kardemomme i. Den minder meget om de danske Gode Råd kager. Krumkager bages i et krumkagejern og fyldes som regel med flødeskum rørt op med friske bær eller kompot.

Klik på billederne herover og se beskrivelsen af de tre bageredskaber hver især.